Hrvatsko nazivlje u matematici - Temeljni pojmovi

Izvor: Matematika Temeljni pojmovi
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Nakon završetka projekta "Hrvatsko nazivlje u matematici - temeljni pojmovi" započet je novi projekt "Hrvatsko nazivlje u matematici". Pozivam sve zainteresirane za suradnju da mi se jave na adresu goran.igaly@math.hr


Cilj projekta "Izgradnja hrvatskoga nazivlja u matematici - temeljni pojmovi" je definirati i obraditi temeljne matematičke pojmove koji će na razne načine biti dostupni svima onima koji se u radu koriste matematičkim pojmovima. Ovo nazivlje, odnosno razna sučelja prema izgrađenom nazivlju bit će mjesto na kojem svi zainteresirani mogu dobiti točnu i pouzdanu informaciju o matematičkim pojmovima i njihovom pravilnom korištenju.

Datum prijave: 7. listopada 2011.
Datum početka: 17. rujna 2012.
Trajanje: godinu dana
Datum završetka: 27. prosinca 2013.
Voditelj: Goran Igaly, Prirodoslovno-matematički fakultet, Matematički odsjek

Suradnici

 • Nenad Antonić
 • Ivica Gusić
 • Zoran Škoda
 • Prof. dr. sc. Miljenko Huzak, PMF, Matematički odsjek
 • Željka Milin Šipuš
 • Pavle Goldstein
 • Siniša Runjaić, prvi terminolog, IHJJ
 • Ivana Matas-Ivanković, jezični savjetnik, IHJJ

Plan rada      

 1. Utvrđivanje okvirnog opsega (broja pojmova za obradu) iz pojedinih grana matematike:
 2. Snimka postojećeg stanja u sustavu terminološkoj bazi podataka e-Struna u odnosu na područja koja se pokrivaju projektom, jer je izgledno da su neki od matematičkih pojmova uneseni pri izradi pojmovnika drugih struka. Paralelno s ove dvije faze izradit će se "Interne upute za unos matematičkih pojmova u sustav e-Struna".
 3. Izgradnja i usklađivanje hrvatskog nazivlja po pojedinim granama u ranije utvrđenom opsegu
 4. Unos termina, definicija i ostalih relevantnih polja u središnji sustav e Struna, prema specifikaciji terminološkog zapisa. Opseg predviđen ovim projektom je prosječno 100-150 zapisa po pojedinoj grani, odnosno ukupno oko 1400 temeljnih zapisa opće matematičke terminologije. Za svaki zapis se predviđa nekoliko koraka: unos, pregled, provjera pokrivenosti svih pojmova koji se koriste u definiciji, provjera zapisa od strane jezikoslovca
 5. Prikaz rezultata rada na projektu na mrežnim stranicama, u obliku priopćenja na stručnim skupovima i organizacija predavanja na matičnoj i drugim zainteresiranim ustanovama.

Korisnici

Korist od ovog projekta imat će nastavnici, autori udžbenika, recenzenti, autori znanstvenih i popularnih članaka, prevoditelji, ambiciozniji učenici i studenti, te svi ostali zainteresirani. Sustav matematičkog nazivlja izgrađen ovim projektom i ugrađen u e-Strunu trebao bi biti trajno dostupan za slobodno preuzimanje pod uvjetima koji su u skladu s krovnim programom. Uvjeti korištenja obavezno bi trebali sadržavati navođenje vrela, te podatke o Zakladi kao podupiratelju programa. Budući da se matematičko nazivlje često koristi u mnogim drugim strukama, ponekad i pogrešno, ovim sustavom bi se omogućilo njegovo ispravno i usklađeno korištenje. Korist od ovog projekta imat će i prevoditelji te autori općih i specijaliziranih rječnika. Budući da se matematički pojmovi, posebice oni temeljni koji će biti predmetom rada ovog projekta javljaju u skoro svim ostalim strukama, pravilno određivanje ovih naziva je bitno za usklađenost hrvatskog strukovnog nazivlja kao cjeline.

Ustanove

Korisne stranice

Tijekom rada na projektu HNM služili smo se brojnim internetskim izvorima. Najvažnije od njih smo zabilježili i poveznice na njih nalaze se na stranici Mrežne stranice korisne za HNM.

Također, za vrijeme rada na projektu nastalo je još nekoliko dokumenata, odnosno proizvoda:

Baza podataka e-Struna